Jót aludna? Fontos az ágy és a matrac is


De nemcsak a franciaágyon múlik, hogy hogyan alszik. Fontos még a hálószoba berendezése, de egyéb szempontok is bőven akadnak, amiket inkább egészség-életmód rovatba szánnánk, de mivel a felfogásunk szerint nemcsak tárgyakkal, konkrét bútorokkal foglalkozunk, hanem embereknek segítünk, így pár sort érdemes írni látszólag eltérő témákban.

Nagyon fontos természetesen az alváshoz szükséges megfelelő nyughely: legyen kényelmes, tartsa a hátat, derekat - tévhit, hogy a legkeményebb felület lenne a legjobb, inkább arra törekedjünk, hogy a felület felvegye az alakunkat és tartsa meg a testünket egyenletesen.

A környezet szintén ugyanilyen fontos: a hálószoba berendezése, a fényviszonyok, a jó levegő elengedhetetlen a nyugodt pihenéshez, hogy másnap megfelelően ébredjen.

Biztos találkoztunk már a jelenséggel, hogy a legkényelmesebbnek gondolt franciaágyunkon sem tudunk jót aludni, csak hánykolódunk, forgolódunk és fáradtabban ébredünk, mint ahogy lefeküdtünk. Máskor pedig egy szükség megoldás (zötykölődő vonat, vendégkanapé stb.) is teljesen tökéletes és elalszunk percek alatt. Főleg akkor alszunk jó mélyen, ha a testünk kifáradt és ténylegesen igényeli az alvást. Van olyan állapot, hogy agyunk teljesen elfáradt (szellemi fáradtság), de a testünk nem, ilyenkor is nehezebben alszunk.

Mit lehet tenni? Életmódbeli változtatást kell eszközölni: lefekvés előtt próbáljunk meg egy jót mozogni igény szerint. Kinek csak egy lazább torna, valakinek egy kiadós futás segíthet. Elalvás előtt próbáljunk meg olvasni, vagy csak úgy hunyjuk be a szemünket, hogy átgondoljuk az aznapot és a következő napot. Fontos lehet, hogy megpróbálunk csak a lélegzetünkre figyelni. Kitalálhatunk egy elalvás előtti rutint is, például: futás, zuhanyzás és fogmosás, olvasás, elmélkedés és alvás.

Fontos lehet az a szempont is, hogy az emésztésünket helyrehozzuk. Mondják, hogy lefekvés előtt nem jó sokat enni, de nyilván korgó gyomorral sem lehet aludni. Találjuk ki, hogy mennyi étel elfogyasztása az ideális számunkra és mennyivel a lefekvés előtt.

A jó alvás feltétele legalább annyira szellemi, pszichológiai és egyéb biológiai, kémiai, mind a környezet és egy jó franciaágy. Persze, nem elhanyagolható szempont egyik sem.


Üzletünk SZINTE NAGYKER ÁRAKON árul minőségi franciaágyakat és matracokat, széles választékban. Tekintsd meg a kínálatot!

Címkék: