A franciaágy története

Földön aludni nem jó. Őseink hamar rájöttek, hogyha ki akarják magukat pihenni, akkor bizony kell egy arra alkalmas külön fekvőhely, és igen korán megjelentek a maihoz hasonló franciaágyak. De nem csak alváshoz kell ágy, hanem pihenéshez, tévézéshez, szexuális együttléthez, olvasáshoz, valamikor étkezéshez is, de nem véletlenül ismert a betegágy vagy halálos ágy fogalma is.

Érdekes megfigyelés, hogy hamar kialakult a magasított ágytípus, hogy az igazán fontos élettevékenységeket, amit előbbiekben felsoroltunk, mintegy - szimbolikusan – a föld felett „lebegve” tudja elvégezni. Mára nincs már gyakorlati haszna annak, hogy a franciaágyunk magasabban legyen, mint a padló, hiszen igen ritkán mászkál patkány, mindenféle bogár a hálószobánkban, de mégis ragaszkodunk egy magasabb szerkezethez, általában egy franciaágyhoz, aminek talán ez a magyarázata (a fűtés kérdése sem olyan kardinális már az ágyak esetében).

Igen korán, már I. Hotepheresz ókori egyiptomi királyné sírjából (Kr. e. 2700) került elő olyan ágy, ami meglepően hasonlít a mai franciaágyakra, ha pedig levesszük a fejtámaszt, akkor egy antikolt franciaágynak is nézhetnénk (lásd a képen).

A technikai fejlődésével aztán az ágyak anyagai, megoldásai is fejlődtek. A faleveleket, ágakat felváltották az állati bőrök, bundák, majd később különböző textíliák. A reneszánsszal jelenik meg a baldachim, ami oldalról védi az alvókat a huzattól, és szintén ehhez a korhoz kapcsolódik az ágyak túldíszítése is. Gótika, barokk, rokokó művészeti irányzatok mindegyike hagy lenyomatot az ágy fejlődésén.

XVI. Lajos francia királynak a versaillesi kastélyban lévő ágya például mennyezetes volt és igen díszes. De nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a kastély hálószobáinak fényűzéséhez fényűző ágyak is jártak. Kivételt képez Ferenc József, aki híres volt a magánéletében megjelenő visszafogottságról és aszketikus életéről: az ő ágya ezért egy egyszerű vaságy, ami Schönbrunnban tekinthető meg. A Habsburg uralkodó dolgozószobája és ágya is végtelenül egyszerű volt, miközben a kastély díszített. Egy valami mindenhol közös: amilyen a hálószoba stílusa, olyan a franciaágyé is. Ezt a lakberendezési tanácsot fogadjuk meg az uralkodóktól…

Az ágybetétek anyagai először toll, állati szőr, vagy tengerifű. A betéteket kivehetőre készítették, így bármikor szellőztethetőek voltak. Később jöttek csak a szivacsok, matracok, amik mára egyeduralkodóvá váltak. Ezekről a következő bejegyzésünkben kívánunk szólni.

A 20. századtól jelennek meg a tömegtermékként forgalmazott ágyak, hiszen addig egy-egy mesterember remekművei voltak, és abszolút egyedi készítésűek. Ma már tervezőirodák tervezik meg a franciaágy kinézetét, kivitelét, és bútorüzemek gyártják őket.

A franciaágy elnevezés általánossá vált a széles, többnyire lapos fekvésű ágyakra. Ennek oka, hogy a francia kényelemhez kötik ezt az ágytípust, ami annyiban igaz, hogy széles körben valóban itt terjedt el. Nincsen reprezentatív kutatási eredményünk, de az biztos, hogy a magyar háztartások többségében franciaágyakon alszanak az emberek.

Üzletünk SZINTE NAGYKER ÁRAKON árul minőségi franciaágyakat és matracokat, széles választékban. Tekintsd meg a kínálatot!

Címkék: