Hogyan válasszunk ágyneműt franciaágyhoz?

Hogyan válasszunk ágyneműt franciaágyhoz?


A franciaágy kiválasztásával sok időt eltöltünk, hiszen sokszor ez egy életre szóló befektetés. Mivel életünk 1/3-át ágyban töltjük, odafigyelünk rá, hogy megfelelő matracot válasszunk, és hát persze a design sem utolsó szempont. Mikor végre megérkezik a kényelmes franciaágyunk, akkor szembesülünk vele, hogy a meglévő ágyneműink nem passzolnak hozzá.


Azért, hogy ne érjen minket ilyen kellemetlen meglepetés, és új franciaágyunkat maradéktalanul élvezni tudjuk, összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet az ágyneműválasztáshoz.


Az ágynemű anyaga


Talán már mondanunk sem kell, de a legegészségesebb a 100% pamutból készült ágyneműben aludni, ami

  • jól szellőzik,
  • elvezeti az alvás közben keletkező izzadságot,
  • nyáron hűt, télen pedig melegít.

Ami kevésbé ismert, hogy az ágyneműn feltüntetett anyagfajta tulajdonképpen nem az anyag összetételét, hanem annak szövési módját jelenti.


Igen, a szövést, és nem az alapanyagot! A damaszt és szatén, az ágyneműk két leggyakoribb alapanyaga nem az összetételben, hanem az anyag szövésében különbözik egymástól.

A damaszt szövet tartós, nem véletlenül került nagyanyáink stafírungjába a damaszt ágynemű. A frissen vasalt damaszt ropogós, gyakran találkozunk szállodákban vele.


A damasztra jellemző még az anyagába szőtt minta. Találkozhatunk hagyományos, vékony csíkos damaszt ágyneműhuzatokkal, de a legjellemzőbb a nagyméretű, ornamentikus mintákkal készült jacquard mintás damaszt.


A szatén egy finom, puha tapintású anyag, ami szintén 100% pamutból készül. Ezért gyakran nevezik pamut szaténnak is. Kedvelt ágynemű alapanyag, mivel a pamutszálak elhelyezkedése miatt kevésbé gyűrődik, és könnyebben vasalható.


Szatén szövet bármiből készülhet, akár műszálból is. Ha találkoztál már csúszós, elektromosan feltöltődő ágyneműhuzattal, az biztosan műszálas szatén volt! Ezt jobb elkerülni, mert nem csak kényelmetlen, hanem egészségtelen is.


A különleges mako-szatén ágynemű puhasága emlékeztet a selyemre, de annál jóval kedvezőbb áru. A mako pamut nevét a felhasznált, hosszú szálú mako (macco)-pamut alapján kapta (ez egy kiváló minőségű, akár 40 mm szálhosszúságú, felső-egyiptomi gyapotfajta magszála).


A szövés során az egyenletes és finom vékony szálak nagyon lágy, sima felületet képeznek. A mako-szatén textil egyik oldala selymes fényű (nem fényesen csillogó), a másik oldala matt. A mako-szatén elkészítésekor a szálakat finoman érdesítik, hogy az ágynemű ne legyen csúszós.


Poratka allergiások számára az exkluzív pamut szatén ágyneműhuzat ajánlott, amely 60 fokon mosható.


Lepedő franciaágyhoz


A legnagyobb kihívás a megfelelő méretű lepedő beszerzése. Ez gyakran hosszas utánajárást igényel.

A tipikus franciaágy matrac méretek a következők:

  • 140x200 cm
  • 160x200 cm
  • 180x200 cm

A legtöbb helyen a lepedőket nem csoportosítják méret szerint, így sok időbe telik, míg a csomagolást böngészve megtaláljuk a megfelelő méretű lepedőt. Fontos, hogy igazodjunk a gyerekeink igényeihez is, nagyon előnyös, ha a nadrágpelenka illik stílusban az ágyhoz. 


Van olyan ágynemű webáruház, ahol az ágyneműket méret szerint csoportosítva is megtaláljuk. Így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő méretű lepedőt.

Franciaágyhoz mindig gumis lepedőt válasszunk! A megfelelő méretű gumis lepedő szépen felsimul a matracra, nem gyűrődik meg akkor sem, ha sokat forgolódunk.

Gumis lepedőt már sokféle anyagból lehet kapni. A legismertebb az egyszerű basic pamut lepedő, de választhatunk pamut jersey, pamut-elasztán, sőt szatén gumis lepedőt is.


Dupla ágynemű franciaágyhoz


A legtöbben azért választunk franciaágyat, mert azt szeretnénk valakivel megosztani. Nincs is jobb, mint a közös takaró alatt összebújni!


A hagyományos, standard méretű paplan 140x200 cm. Ez két személyre gyakran kicsi, kilóg alóla kezünk-lábunk alvás közben. Arról ne is beszéljünk, milyen érzés arra ébredni, hogy fázik az ember, mert a párja lehúzta róla a takarót.


Szerencsére a 200x220 cm méretű dupla paplan megoldja ezt a problémát. Ez alatt már kényelmesen össze lehet bújni! A dupla méretű paplanhoz persze dupla ágyneműhuzat való, szerencsére már ebből is válogathatunk. A megszokott mintás ágyneműhuzat mellett ma már az egyszínű ágyneműhuzatok is elérhetők, szinte a szivárvány minden színében.


Még ha összebújni nagyon kellemes is, nem mindenki szeret egy paplan alatt aludni. Egy gondosan kialakított hálószoba enteriőrben persze nem mindegy, hogy az ágy két oldalán eltérő ágynemű, vagy egységes képet mutató, elegáns ágynemű van. Erre költséghatékony megoldás az 5 részes ágynemű huzat. Így megvan az egységes kép, és általában ezek az összeállítások olcsóbbak, mintha két, háromrészes ágynemű garnitúrát vásárolnánk.

Az ágynemű megjelenése


Ha a méret stimmel, akkor az ágyneműhuzat színe és mintája válik a legfontosabb választási szemponttá. Van, aki hirtelen felindulásból vásárol, és „ez tetszik!” felkiáltással megveszi az első szimpatikus ágyneműhuzat garnitúrát. Van, aki él-hal a virágos ágyneműhuzatért, és van, aki ki nem állhatja. 


Sokan vannak, akik tudatosan választanak. Ők általában odafigyelnek a lakberendezésre, fontos számukra, hogy a lakásban megjelenő színek harmóniában legyenek egymással. Azt is tudják, hogy egyes színek mit jelentenek, és hogy a színek hatással lehetnek az alvásunk minőségére is.


Amíg egy piros ágynemű felkorbácsolja a libidónkat, a nyugodt kék vagy barna szín segíti az esti ellazulást, és a könnyebb elalvást.


Persze az sem mindegy, hogy a kiválasztott franciaágyhoz milyen ágynemű illik. 


Az elegáns Chesterfield franciaágy megkívánja, hogy elegáns, luxus ágyneművel vessük be.


Az egyszerűbb megjelenésű RIMINI franciaágyhoz érdemes egy vidám mintás, fiatalos ágynemű választani.


Szerencsére ma már egyszínű ágyneműhuzatok a színskála minden színében kaphatók, így az ágyneműnket könnyen hozzáigazíthatjuk a hálószoba berendezéséhez.


Attól sem kell félni, hogy az egyszínű ágyneműhuzat unalmas. Az ágyneműhuzat mellé választhatunk eltérő színű lepedőt, vagy akár párnahuzatot is.


Ingatlan eladás esetén elengedhetetlen, hogy jól berendezett és tiszta lakásunk legyen, aminek része az ülőgarnitúra. Ebben lehet segítségünkre az Upciti ingatlanmarketing amennyiben önállóan szeretnénk eladni lakásunkat. A 3D ingatlan előnye, hogy könnyedén bemutathatjuk otthonunkat a nappali kényelméből. Abban az esetben, ha a franciaágyunk megsérült, és nem tudják azt garanciálisan javítani, érdemes lehet egy debreceni asztaloshoz ellátogatni


Üzletünk SZINTE NAGYKER ÁRAKON árul minőségi franciaágyakat és matracokat, széles választékban. Tekintsd meg a kínálatot!

Címkék: