Hogyan tisztítsam a franciaágyat otthon?

Hogyan tisztítsam a franciaágyat otthon?


A franciaágyon lévő matrac tisztítása egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek gondolnánk. Sem speciális vegyszerre, sem külön tisztítógépre nincs szükségünk hozzá.


A franciaágyunkon lévő matracra számtalan szennyeződés kerülhet, ami higiénikus szempontokat is felvet: nyál, testpára, különböző nedvek kerülnek a huzatra, a matrac rétegeibe. Ezek táptalajt adhatnak mindenféle baktériumoknak, de itt szeretnek meghúzódni a különböző atkák is. Apropó matrachuzat: ügyeljünk arra, hogy szétválasztható legyen körkörös cipzárral egymással az alsó és felső fele, különben nem tudjuk a mosógépbe behelyezni, vihetjük a tisztítóba, azaz ugyanott tartunk...


Fix matracok esetén is használjunk matracvédőt, mert ez a legegyszerűbb módja, hogy megvédjük a franciaágyunk matracát a szennyeződésektől. A piacon kapható ilyen matracvédő 5-8eFt-ig terjed, tehát megéri, főleg, ha egy komolyabb matracunk van a franciaágyunkon.


A matrachuzat tisztítást kezdjük egy kis szívóerőt alkalmazó porszívózással, ami a felületi, annak közelében lévő porokat, elhalt emberi hámsejteket, háziporatkákat stb. takarítja el. Azért nem szabad nagyobb szívóerőt használni, mert a matracunk szövetei fellazulhatnak, a hab anyag is sérülhet, drámaibb esetben a töltőanyag ki is jöhet. Tönkretehetjük tehát a franciaágyunk matracát. Ezután jöjjön a kémiai tisztítás: vagy kárpittisztító habot használjunk, vagy langyos, semleges bázisú tisztítószert. Minden esetben figyeljünk arra, hogy ne áztassuk szét a huzatot, de hagyjunk kellő időt hatni az anyagnak. A kiszáradásra különös gondot fordítsunk, mert a penészesedési folyamat beindulásával igencsak nem járnánk jól...


Maga a matracnak a tisztítása nehezebb dió, hiszen gondoljunk bele egy jól beleivódott pisinek (legyen szó kisbabáról, vagy háziállatról) a kitakarítására. A felületi tisztítás még az egyszerűbb feladat, de a szagot sokáig érezhetjük, ami azért van, mert a vizelet bizonyos sókat és ammóniát tartalmaz. A szellőztetés és napoztatás sem segít sok esetben.A foltnak azonnal essünk neki! Két óra elteltével már belerajzolódott mintáról beszélünk, mert a különböző baktériumok azonnal megtelepednek.


Bármilyen samponos, vegyszeres-habos tisztítás után használjunk higított ecetet! Ez a leghatásosabb szagsemlegesítő. Törlőkendőt áztassunk be higított ecetes vízbe, majd a felületre dörzsöljük fel, hagyjuk állni 20-30 percig, aztán mossuk le, majd porszívó segítségével távolítsuk el a nedvességet.


Ne használjunk klórt, vagy klórbázisú tisztító és fertőtlenítőszereket: anyagromboló hatású, illetve a klórgázt sokáig fogjuk érezni.


Nagynyomású tisztításokkal is vigyázzunk: hiszen a nagy nyomással nagyon mélyre kerülhet a tisztítóanyag, ahonnan nehezen, vagy egyáltalán nem tud kiszellőzni.


Forró gőzzel való mosást is kerülni kell, mert ez is tud roncsolni.
Címkék:
Kiemelt termékeink közül

Üzenetküldés

Tudunk esetleg valamiben segíteni neked?


  • Add meg a neved helyesen

    Add meg az email címedet helyesen

  • Add meg a telefonszámodat helyesen

  • Add meg az üzeneted helyesen

Este hat óra után nem vagyunk telefonon elérhetők. Add meg a telefonszámodat, és visszahívunk holnap!
Az űrlap elküldésével igazolja, hogy tudomásul vette az adatvédelmi irányelveinket.X

Webáruházunkban nem zajlik kifejezett online értékesítés. Az alábbi számot hívja fel vagy nyomja meg a gombot, amennyiben érdeklődik a kiszemelt terémkkel kapcsolatban!

+06/70 626-50-33
X
Hívja értékesítőnket bizalommal!
+06/70 626-50-33