Hogyan tisztítsam az ágyat és franciaágyat otthon?


A franciaágyon, ágyon lévő matrac tisztítása egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek gondolnánk. Sem speciális vegyszerre, sem külön tisztítógépre nincs szükségünk hozzá-még ha azt is hinnénk, hogy a kárpittisztítás nehéz feladat. Ez alapvetően jó hír: viszont felmerülhet bennünk a jogos kérdés! Milyen koszolódások lehetségesek egy ágyon vagy franciaágyon? A bejegyzést a Franciaágy.NET szakértői csapata írta. A bejegyzésben leírtak egyaránt használhatók hagyományos ágyakra is, nem csupán franciaágyakra! 


Milyen koszolódások lehetségesek? 


A franciaágyunkon lévő matracra számtalan szennyeződés kerülhet, ami higiénikus szempontokat is felvethet: nyál, testpára, különböző nedvek kerülnek a huzatra, a matrac rétegeibe. Gyakori eset lehet például a tinta kifolyása-hisz egyetemisták, iskolások sokszor tanulnak az ágyukon. Ezek a szennyeződések táptalajt adhatnak mindenféle baktériumoknak, de itt szeretnek meghúzódni a különböző atkák is. Apropó! Matrachuzat: ügyeljünk arra, hogy szétválasztható legyen körkörös cipzárral egymással az alsó és felső fele, különben nem tudjuk a mosógépbe behelyezni, vihetjük a tisztítóba, azaz ugyanott tartunk...


Fix matracok esetén is mindig használjunk matracvédőt, mert ez a legegyszerűbb módja, hogy megvédjük a franciaágyunk matracát a szennyeződésektől. A piacon kapható ilyen matracvédő 5-8eFt-ig terjed, tehát megéri beruházni rá, főleg, ha egy komolyabb matracunk van a franciaágyunkon.


A matrachuzat tisztítást kezdjük egy kisebb szívóerőt alkalmazó porszívózással, ami a felületi, annak közelében lévő porokat, elhalt emberi hámsejteket, háziporatkákat stb. takarítja el. Azért nem szabad nagyobb szívóerőt használni, mert a matracunk szövetei fellazulhatnak, a hab anyag is sérülhet, drámaibb esetben a töltőanyag ki is jöhet. Tönkre tehetjük tehát a franciaágyunk matracát is, ha rosszul járunk el. Ezután jöjjön a kémiai tisztítás: vagy kárpittisztító habot használjunk, vagy langyos, semleges bázisú tisztítószert. Ezek fogják a megfelelő eredményt garantálni, ügyeljünk arra, hogy a habot lágyan kenjük fel a kárpitra. Minden esetben figyeljünk arra, hogy ne áztassuk szét a huzatot, de hagyjunk kellő időt hatni az anyagnak. A kiszáradásra különös gondot fordítsunk, mert a penészesedési folyamat beindulásával igencsak nem járnánk jól...


Maga a matracnak a tisztítása nehezebb dió lehet, hiszen gondoljunk bele egy jól beleivódott pisinek (legyen szó kisbabáról, vagy háziállatról) a kitakarítására-ami nem könnyű feladat. A felületi tisztítás még az egyszerűbb feladat, de a szagot sokáig érezhetjük, ami azért van, mert a vizelet bizonyos sókat és ammóniát tartalmaz. A szellőztetés és napoztatás sem segít sok esetben, sajnos ezt mutatják a tendenciák.


Mennyire sürgős egy folt eltávolítása, ha már megtörtént a baj? 


A foltnak azonnal essünk neki! Két óra elteltével már belerajzolódott mintáról beszélünk, mert a különböző baktériumok azonnal megtelepednek. Általában nehezebb tisztítani azokat a foltokat, amelyek már sok órája, vagy több napja keletkeztek. Ha lehet azonnal cselekedjünk, hiszen így könnyedén megelőzhetjük a bajt. Felmerülhet a kérdés: az ecet-ami a házi patikák egyik csodája-mennyit segíthet nekünk, hogy orvosorljuk a problémákat? 


Bármilyen samponos, vegyszeres-habos tisztítás után használjunk higított ecetet! Ez a leghatásosabb szagsemlegesítő. Törlőkendőt áztassunk be higított ecetes vízbe, majd a felületre dörzsöljük fel, hagyjuk állni 20-30 percig, aztán mossuk le, majd porszívó segítségével távolítsuk el a nedvességet. 


Mit NEM érdemes tennünk? 


Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: mik azok a praktikák, amikkel nem érdemes próbálkoznunk? Hiszen, gondoljunk csak bele: sokféle mendemonda létezik. Mit kerüljünk el, ha lehetséges? Nos, három jó tanácsot érdemes lehet megfogadnunk: 


1,

Ne használjunk klórt, vagy klórbázisú tisztító és fertőtlenítőszereket: anyagromboló hatású, illetve a klórgázt sokáig fogjuk érezni. A mi egészségünkre is káros lehet. 


2.

Nagynyomású tisztításokkal is vigyázzunk: hiszen a nagy nyomással nagyon mélyre kerülhet a tisztítóanyag, ahonnan nehezen, vagy egyáltalán nem tud kiszellőzni.


3.

Forró gőzzel való mosást is kerülni kell, mert ez is tud roncsolni. Amennyiben nem akarjuk tönkretenni az ágyunkat, nem érdemes ehhez az eszközhöz folyamodni. .


Hol kaphatunk prémium ülőgarnitúrákat és franciaágyakat?  


Lehetséges, hogy jobb döntésnek tartjuk, hogy egy új franciaágyra ruházzunk be. Raktáráruházunk szinte nagykereskedelmi áron kínál számos ülőgarnitúrát és franciaágyat. Nálunk olcsóbban, megfizethető áron juthat hozzá ugyanahhoz a termékhez, hiszen csupán egy nagy raktáráruház vagyunk-így az árrésünk is sokkal kedvezőbb. Amennyiben szeretnél nálunk vásárolni, tekintsd meg franciaágy kínálatunkat

Üzletünk SZINTE NAGYKER ÁRAKON árul minőségi franciaágyakat és matracokat, széles választékban. Tekintsd meg a kínálatot!

Címkék: