Fa bútor kisokos

Régóta szemezel már a fa bútorokkal? Leváltanád a régi bútorlapos darabokat tartósabb, minőségibb darabokra, de elvesztél a fa bútorok rengetegében?
Rövid cikkünkkel segítünk kicsit eligazodni a fa bútorok világában.



A fa az egyik legnépszerűbb bútoralapanyag szerte a világon. Szinte nincs olyan fa fajta, amelyből ne lehetne bútort készíteni, ráadásul mindegyik fa fajtának megvannak a maga sajátosságai, melynek révén mindből egyedi hangulatú bútorok készíthetők.

A hangulatuk mellett az egyes anyagtípusok azonban keménységükben és tartósságukban is eltérnek egymástól.



Keményfa és puhafa bútorok

A fa bútor tekintetében megkülönböztethetünk egymástól keményfa és puhafa bútorokat.
A keményfa bútorok különböző lombhullató fa fajtákból készülnek, tipikusan ilyen lehet például a tölgy, vagy a juhar. Ezzel szemben a puhafa bútokat örökzöldek felhasználásából hozzák létre, mint például a cédrus, vagy a fenyő.

Mivel a lombhullató fák az esetek többségében lassabban nőnek, ezért szerkezetük tömörebb. Ez a tömörség aztán két területen is megmutatkozik: a bútorok strapabírásában és árában.
A keményfa bútorok, mivel anyaguk keményebb, jellemzően rendkívül strapabíróak, szinte elnyűhetetlenek. Az igazán régi, antik fa bútorok mindegyike keményfából készült. Ez a minőség, valamint az, hogy maga az alapanyag lassabban termelődik (lassabban nő ugye) a bútorok árán is megmutatkozik. A keményfa bútorok így jellemzően drágábbak puhafa társaiknál. Minél különlegesebb a fa alapanyag, annál magasabbra rúghat a bútor összege.

A puhafa bútorok ezzel szemben jóval barátságosabb áron beszerezhetők. Bár a puhafa bútorok könnyebben karcolódnak, mint keményfa társaik, a préseltlap bútoroknál még így is jóval strapabíróbbak. A példa okáért: puhafa bútorok jellemzően a fenyőből készült bútorok, a fenyő ágyak és szekrények remek ár-érték arányuk miatt gyakran kapnak helyet gyerekszobákban és gyermektáborokban is. (Az ágyak, mivel saját textillel nem, hanem külön matrac rátéttel rendelkeznek, higiéniai okokból is rendkívül népszerűek.)


A keményfa és puhafa bútorokban közös, hogy bármely lakrészbe képesek természetközeli, barátságos, meghitt hangulatot csempészni, miközben soha nem mennek ki a divatból.





Üzletünk SZINTE NAGYKER ÁRAKON árul minőségi franciaágyakat és matracokat, széles választékban. Tekintsd meg a kínálatot!

Címkék: