A franciaágy és a matrac méretei

Különböző méretű franciaágyak vannak, és természetesen így a matracok is ilyen méretekben kaphatóak, ehhez igazodva. Vásárlás előtt joggal merülhet fel bennünk a kérdés: vajon milyen méretű franciaágyak kaphatók a piacon jellemzően? Hiszen, gondoljunk csak bele: a kényelem mellett a legfontosabb szempont! Mennyi helyet foglalhat el nálunk egy franciaágy? Mennyit kellene a hálószobánkban felszabadítanunk, hogy egy franciaágyat el tudjunk helyezni? Ezen bejegyzést a Franciaágy.NET szakértői csapata írta, hogy a tanácstalan vásárlóink segítséget kaphassanak. 


Mik szabják meg a franciaágyak általános méretét? 


Általánosságban véve elmondható, hogy a szabványok. És ez hatványozottan igaz a franciaágyakra! Itt sokkal inkább jelen vannak az e szerinti méretskatulyák mint más bútorok esetén, például kanapék és ülőgarnitúrák esetén. A nálunk kapható franciaágyak igazodnak az elterjedt, európai szabványokhoz.


Mi számít igazán a méretválasztáskor? 


A méretválasztásnál sok minden tényezőt figyelembe kell vennünk, gondolva a jövőre is. Először is, hányan fogunk rajta aludni? Ha egyedül élünk, és így legtöbbször egyedül is alszunk, akkor értelemszerűen elég a legkisebb méretű ágy is, de ha friss házasok terveznek franciaágyat venni, és mondjuk valóban jó minőségben, ami évekig kiszolgálja őket, akkor gondoljanak arra is, hogy a csemetéjük is köztük alhat, később is befészkelheti magát oda harmadikként (és általában keresztbe fekszik). Akkor pedig kell a nagy franciaágy. A méretválasztás függ a hálószoba méretétől is…


Mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket, gondolkozzunk el ezeken a tényezőkön. Próbáljunk meg mindent számításba venni, de leginkább azt, hogy hány embernek lenne szüksége arra a bizonyos franciaágyra.


A szabványos méreteket figyelembe véve hány különböző méret kapható? 


Négy különböző méretű franciaágyat különböztetünk meg, nem számolva a saját, egyedi megrendeléssel készülő, egyedi méretezésű ágyakat. A négy szabvány méretű franciaágy méret, ami a fekvőfelület nagyságát jelenti, alább következik.


140X200 cm-es franciaágy: ez a legkisebb méret, igazából egy emberes, illetőleg kisebb hálószobába ajánlatos, ahol nem fér el kényelmesen nagyobb. Ha két emberes, akkor igazán szerelmes, összebújós méretről beszélhetünk, hiszen kényelmesen csak úgy fér el egymás mellett két ember, ha összebújik. Kisgyermekkel abszolút nem, illetőleg a távolságot betartani kívánóknak nem ajánlatos. Ha nagyon röviden akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy leginkább egy személy számára javasoljuk. 


160X200 cm-es franciaágy: ez a klasszikus, igazi franciaágy méret. Ez az egyik legélhetőbb és legelterjedtebb méret is. Ez a 20 cm is nagyon sokat tud jelenteni, még ha elsőre nem is tűnik soknak. Kisgyermekkel talán már meg lehet próbálkozni néha-néha, ha nem is huzamosabban, de elfér két ember között egy kis csemete. Ez az opció már egy elfogadható választás lehet házasok számára is, amennyiben a pici gyerekkel nem számolunk. 


180X200 cm-es franciaágy: ez már igazi kisgyermekes ágy, tehát 2+1-es, itt már egyik szülő sem kerül le a földre. Nagy, impozáns méretű: az egyik legtágabb fekvőfelületet minden bizonnyal ez biztosíthatja. 


A 200X200-as méret pedig az extra nagy, amihez nagy hálószoba is szükségeltetik, hogy ne legyen kényelmetlen a franciaágyat kerülgetni. Amennyiben ilyenre szeretnénk beruházni, mindenképp mérjük fel, hogy a hálószobánk mérete "elbírja"-e ezt a hatalmas darabot, vagy sem! Ha kell, fogjunk egy mérőszalagot ér mérjük ki a 2mx2m-es területet. Akár tegyük teli ezt a területet különféle tárgyakkal egy időre és próbáljunk meg egészségesen így közlekedni egy ideig a szobában. Így látni fogjuk az új hálószoba "feelingjét" is. 


Ezek a standard méretek, amik közül érdemes válogatni, hiszen a legtöbb kiegészítő (ágynemű, lepedő, huzat stb.) ezekhez készül. 


Mit tartsunk szem előtt mindenképp?


Vannak olyan franciaágyak is, amik nem szétszerelhetők. Az ilyen daraboknál feltétlenül ellenőrizzük, hogy vajon el tudjuk-e juttatni a lakásunkban a szemelt helyére! Gondoljunk csak bele, mennyire tragikus lenne, ha erre nem lenne lehetőség. Egy 160 cm széles franciaágynak egy kicsit nagyobb, mint 160 cm széles ajtókra lehet szükség, hogy megfelelően be tudjuk tuszkolni az ajtón. 


Franciaágy egyedi mérettel-vajon megéri? 


Az egyedi méretezésű franciaágy nagyon ritka, csak az extra magas embereknek kellhet. Általában azonban egy 2 méteres ember is elfér egy 180X200, vagy 200X200-as franciaágyon, hiszen akkor kicsit keresztben feküdve kényelmes számára is. A válasz tehát az, hogy lehetséges ilyen darabot is vásárolni, de jellemzően nem érdemes, csak kivételes esetekben-a 4 kapható méret a vásárlások 99%-ában megfelelő jellemzően. 


A méret hogyan befolyásolja az árakat?  


A méret természetesen az árat is befolyásolja. Általában minél nagyobb a franciaágy, annál drágább, de ez természetes is. Egy 140X200-ashoz képest a 180, vagy 200-as szélességű elérheti a 40%-os többlet árat is. Ettől függetlenül javasoljuk a vásárlóink számára, hogy ne az ár legyen a fő szempont-hiszen, az a franciaágy, amit megvásárlunk, azzal sok évre "kötünk házasságot". Minden esetben ez a mérvadó egy vásárláskor. Természetesen, abban az esetben, ha csupán az extra luxus miatt szeretnénk egy picit nagyobbat vásárolni, akkor engedhetünk-viszont ha reálisan nagyobb méretre lenne szükség, érdemes ezt szem előtt tartani. 


A matracok méretei is igazodnak a szabványos méretekhez? 


Fontos megemlíteni, hogy a matracok is ilyen méretekben készülnek. Az ágyak szabvány méretének alsó határa, amikor még nem franciaágyról, hanem sima ágyról beszélünk, az 90 cm. Tehát 90X200-tól indulnak, és a többi méret ugyanaz, mint a franciaágyak esetében is. Egy igazán kényelmes franciaágy nem szivacsos, rugós, hanem valamilyen modern matrac. 


Hol kaphatunk hatalmas választékban és rengeteg féle méretben franciaágyakat?


Áruházunkban szinte nagykereskedelmi áron tudunk franciaágyat és matracokat kínálni. Ennek oka a rendkívül kedvező árrés: raktáráruházként nem terhetünk a vásárlóinkra felesleges összegeket. Nálunk gyakorlatilag az összes szabványos méretben kaphatók franciaágyak akár raktárról, vagy megrendelésre. Több tucat anyag és színválaszték közül választhat akár darabonként. Profi szakértőink ráadásul segítenek kiválasztani Önnek a megfelelő darabot. Ha szeretne tőlünk vásárolni, tekintse meg franciaágy kínálatunkat! 

Üzletünk SZINTE NAGYKER ÁRAKON árul minőségi franciaágyakat és matracokat, széles választékban. Tekintsd meg a kínálatot!

Címkék: